instagram vimeo youtube pinterest bloglovin

28/09/2015

Chocolate Mud Cake

A while ago I set out to make a chocolate mud cake. After looking around for unsweetened cacao powder I had everything that I needed. And I must say, the cake looked glorious, and it was indeed a rich and dark cake. For me however, it tasted more like brownies. ^^"

Recipe (ook in het Nederlands!) after the jump break!

Chocolate mud cake
Ingredients
For the cake:
  • 140g of dark chocolate, in pieces
  • 220g of butter
  • 400g of fine sugar
  • 240ml milk
  • 2tbs of instant coffee
  • 2 eggs
  • 150g flour
  • 40g of self rising flour
  • 2tbs of unsweetened cacao powder

For the crème
  • 100g of dark chocolate, in pieces
  • 80ml of whipped cream

Instructions
  1. Preheat the oven to 170 degrees Celsius. Grease a round cake tin (20cm).
  2. Add the chocolate, butter, sugar, milk and coffee in a pan. Heat the mix on low/medium heat while stirring, until the butter and chocolate are melted and the mixture is smooth. Remove the pan of the stove, and let the mixture cool for 15 minutes.
  3. Beat the eggs trough the mix. Sieve the flour, self rising flower and cacao powder into the mix. Stir it a couple of times.
  4. Put the mix in the cake tin and bake for around 90 minutes. Let the cake cool down for 30 minutes.
  5. For the crème on top; boil the whipped cream till boiling point and pour it over the chocolate. Let it be for 5 minutes. After that, stir until it's smooth. Let the crème become a little less runny before pouring it over the cake!
Tip: The original recipe called for instant coffee, but I just brewed some coffee (you know, with those cups or pads).

Follow charlotte's frame with Bloglovin or Follow charlotte's frame with GFC

Nederlandse versie - Chocolade "moddertaart"

Ingrediënten
Voor de taart:
  • 170g boter (kamertemperatuur)
  • 140g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 140g zelfrijzend bakmeel
  • 80g walnoten (in stukjes)
  • 2,5 tl koffie
  • 2 eieren
  • 150g bloem
  • 20g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el ongezoet cacaopoeder

Voor de chocoladeganache
  • 100g pure chocolade, fijngehakt
  • 80ml slagroom

Instructies
  1. Verwarm de oven op 170 graden Celsius. Vet een ronde bakvorm van 20cm in.
  2. Doe de chocolade, boter, suiker, melk en koffie in een ruimte pan. Verhit het geheel zachtjes, al roerend, tot de boter en de chocolade zijn gesmolten en het een glad geheel is. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen voor 15 minuten.
  3. Klop de eieren door het mengsel. Zeef de bloem, het bakmeel en cacaopoeder boven het mengsel en vouw erdoor. Schep het mengsel in de bakvorm. Bak de cake in 90 minuten gaar.
  4. Laat de cake 30 minuten afkoelen in de vorm, laat het daarna nog afkoelen op een rooster.
  5. Doe de chocolade in een kom. Breng de slagroom tegen het kookpunt aan en schenk het over de chocolade. Laat het geheel 5 minuten staan. Roer tot er een gladde chocoladeganache ontstaat. Laat het afkoelen en iets dikker worden, voordat je het over de taart schenkt.
Tip: Het oorspronkelijke recept vroeg om oploskoffie, met "normale" koffie kan het natuurlijk ook.

Recept van 500 taarten en cakes.

No comments:

Post a Comment