instagram vimeo youtube pinterest bloglovin

15/05/2015

Low Fat Gingercake - Slanke Kruidkoek

Low Fat Gingercake, Slanke Kruidkoek
Skinny Gingerbread - Low Fat Gingerbread
An easy and tasty gingerbread. Most ingredients you'd probably have at home already, except for the raisins and butter milk (maybe). It's easy and quick to make. Depending on the herbs you are using you might get a different flavour, but nonetheless nice. ("Mixed spice is very similar to a Dutch spice mix called koekkruiden or speculaaskruiden, which are used mainly to spice food associated with the Dutch Sinterklaas celebration at December 5. Koekkruiden contain cardamom." Wikepedia, n.d.)

Ingredients
  • 250 grams self-raising flower
  • 250 dark caster sugar
  • 1 or 2 teaspoons of mixed spice (Dutch: koekkruiden)
  • A pinch of salt
  • 250 grams of washed and patted dry raisins (I prefer to use 200 grams)
  • 250 ml of butter milk
Instructions
  1. Preheat oven to 160 degrees Celcius.
  2. Sieve dry ingredients
  3. Stir together
  4. Add the raisins
  5. Add the butter milk and stir again
  6. Put the mix in a greased cake tray and bake for around 60 minutes until it's done.
Dutch version below / Hieronder de Nederlandse versie!

Slanke Kruidkoek
En erg smakkelijke en makkelijke slanke kruidkoek. De meeste ingrediënten zul je misschien al in huis hebben, alleen rozijnen en karnemelk misschien niet. Afhankelijk van de door jouw gekozen koekkruiden zal de smaak wat verschillen. Maar, desalsniettemin, erg lekker.

Ingrediënten 
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 a 2 theelepels koekkruiden
  • Snufje zout
  • 250 gram gewassen en droog gedepte rozijnen (ik vond 200 gram lekkerder)
  • 250 ml karnemelk
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zeef droge ingrediënten
  3. Roer door elkaar
  4. Voeg rozijnen toe
  5. Voeg de karnemelk toe en roer door
  6. Bak de kruidkoek in een ingevet cakeblik voor ongeveer een 60 minuten.

2 comments:

  1. Yum! I love gingerbread. The last time I tried making gingerbread it ended up completely burnt. But your recipe doesn't ask for molasses, so I think this is safe for me (and sounds good!). :)

    ReplyDelete
  2. Let me know how it worked out for you!

    I must admit, I found it to be a bit too sweet for me, so next time I will add less raisins!

    ReplyDelete