instagram vimeo youtube pinterest bloglovin

16/01/2015

Tarte Tatin

Tarte Tatin
Last week I had a go add making a tarte tartin with apples. And it was quite an adventure to be honest. The caramel found a way and dripped on the bottom of the oven. Which resulted in a lot of smoke and a cold house (we had to open every door/window to get the smoke out).
Oh well, I learned that you should bake this cake in a quick form, no matter what. It was my original plan to do so, but I thought the form was  bit too large. That's why I decided to go with a normal cake tray, but they leaked. So, I ended up putting the cake back in the oven two times, and eventually I sort of gave up. The apples were great, but the cake bottom wasn't done yet. Next time better luck!

*Sigh* If you just follow the instructions as written below, you'll be fine.

Ingredients
  • 180 grams of butter
  • 150 grams of flower
  • 50 ml of water
  • 4 apples
  • 150 grams of light bastard sugar
  • 200 ml crème fraiche (optional)

Instructions
  1. Put 80 grams of butter and all of the flower in a bowl. Add a part of the sugar (roughly two small hands) and add cold water. Kneed it until it's a smooth dough. Turn it into a ball and cover it with cling wrap. Let it cool down in the refrigerator for 30 minutes. Preheat the oven to 195 °C.
  2. Cut the apples, remove the skin and cut them in parts. Add the butter to a saucepan and let it melt on low heat. When it's melted, add the sugar, the put the heat medium high. Do not stir and let it be until you get caramel. When it's done, pour the caramel into the quiche form. Then add the apples pieces.
  3. Roll the dough until you get a circle of roughly 28cm cross section and put it over the apples. Put the dough well 'in' between the apples and the edge so that no more apples are visible. Bake for 50 min. in the middle of the oven.
  4. Let it cool for 20 min. Put a plate upside down the form and turn it around in one go. Serve hot (and add crème fraiche if you like)

Dutch version below the jumpbreak!

Ingrediënten

  • 180 g boter
  • 150 g bloem
  • 50 ml kraanwater
  • 4 friszoete en stevige appels
  • 150 g basterdsuiker wit
  • 200 ml crème fraîche (optioneel)

Instructies
  1. Doe 80 g boter (per taart) en alle bloem in een beslagkom en snijd fijn met 2 messen. Voeg een klein deel van de basterdsuiker toe. Schenk er ijskoud water bij. Kneed met de hand snel tot een soepel deeg (voeg wat water toe als het deeg te droog is), maak er een bal van, dek af met vershoudfolie. Laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 195 °C.
  2. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in 4 parten. Snijd de rest van de boter in blokjes, doe deze in een steelpan en laat op laag vuur smelten. Strooi de rest van de basterdsuiker erover zodra de boter is gesmolten. Verhit op halfhoog vuur zonder te roeren, tot een bruine karamel ontstaat. Neem de pan van het vuur, schenk de hete karamel voorzichtig in de quichevorm en leg de appels met de bolle kant naar beneden in de karamel.
  3. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 28 cm doorsnede en leg deze over de appels. Stop het deeg goed 'in' tussen de appels en de rand, zodat er geen appel meer zichtbaar is. Bak de taart 50 min. in het midden van de oven.
  4. Laat ca. 12 min. afkoelen. Leg een bord omgekeerd op de vorm en keer de vorm om, zodat de taart op het bord ligt. Serveer warm en schep op elk stuk een lepel crème fraîche.
Source: Allerhande (Franse tarte tatin)

9 comments:

  1. Aiiii jammer van die aangebrandde caramel :c
    Maar je tarte tin ziet er verrukkelijk uit! Xx
    http://icepandora.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. It looks good, too bad about the mess though! Did you make your own caramel?

    ReplyDelete
  3. I love tarte tatin! It looks so pretty!

    ReplyDelete
  4. Wow this looks so good. Definitely impressed with your baking skills!

    Rae | love from berlin

    ReplyDelete
  5. Hey, it looks amazing ..so if you didn't mention it, we wouldn't even know ;)

    ReplyDelete
  6. Well, I'm just one honest girl ;]

    ReplyDelete
  7. I did! I melted sugar and butter :]

    ReplyDelete
  8. this is one beautiful tarte tatin! you should be proud of yourself, looks gorgeous and must be delicious. x

    Miho @ Wander to Wonder

    ReplyDelete