instagram vimeo youtube pinterest bloglovin

17/12/2014

Cake Roll with vanilla creme, Chocolate and raspberries

To make this cake roll with vanilla creme, dark chocolate and raspberries, you'll need:

Ingredients
  • 4 eggs
  • 120 gram sugar
  • 90 gram flower
  • 30 gram maïzena
  • 1 bar of (dark) chocolate to melt
  • 125 grams of raspberries

Ingredients for vanilla creme
  • 45 gram flower
  • 240 ml milk
  • 200 gram unsalted butter
  • 200 gram powder sugar
  • 1 tsp vanilla extract

How to make the vanilla creme
  1. Sieve the flower and add it with the milk in a saucepan. Beat it with a whisk until there are no lumps in it. Put the pan on the stove while stirring as you slowly let it boil. Once it boils, turn the heat down.
  2. After 5 minutes the mix should be thickened. You can check this by inserting a skewer. If it stays upright, you're good to go. Put the mix in a bowl covered with foil and let it coil down to room temperature.
  3. In another bowl, mix the butter first, then add the powder sugar and a teaspoon of vanilla extract and keep mixing till it's all mixed together.
  4. When the flower mix is cooled down you can add it to the butter/sugar mix. Mix this together for about 5 minutes. Let the mix cool down in the refrigerator for half an hour. Then you can use the mix! (Works great on cupcakes too!)
How to make the cake roll
  1. Mix the eggs until they are getting foamy and bubble, then add the sugar. You are mixing for roughly 10 minutes with an electronic mixer. Sieve the flower and maïzena and use a spatula to mix it with the eggs and sugar. Pour the mix on a baking tray that is covered with baking paper. "Slam" it down on a flat surface to make sure it smooths out evenly. Bake the cake in 15± minutes at 175 degrees Celsius. 
  2. When the cake is done, place another piece of baking paper on the counter and dump the cake on it. Remove the baking paper that you used to bake with from the cake. 
  3. Start rolling the cake with the baking paper inside. Roll the sides of the baking paper (like a candy) and let the cake cool down. (As you can see, it didn't work out as planned with my roll either. Well, at least it's something!)
  4. In the meantime, let's melt some chocolate by boiling some water and putting another pan above it (au bain-marie)
  5. When the cake is cooled down, it's time to unroll and fill the cake. Your first layer will be the chocolate. Then add the vanilla creme and top it off with some raspberries. Roll the cake again and cut a piece of each side to smooth out the sides.
  6. Decorate with sugar powder and the remaining chocolate.

Dutch version

Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 120 gram suiker
  • 90 gram bloem
  • 30 gram maïzena
  • 1 portie vanillecrème
  • 1 reep donkere chocolade
  • 125 gram frambozen

Ingrediënten voor de vanillecrème
  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract

Bereiding crème
  1. Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannentje. Klop het met een garde net zolang tot er geen klontjes in zitten. Zet het pannentje op het vuur en blijf roeren tot het kookt. Zodra het kookt zet je het vuur lager.
  2. Het mengsel is na 5 minuten dik genoeg. Als je satéprikker rechtop blijft staan, is het goed. Doe het mengsel in een afgedekte kom en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Klop ondertussen de boter luchtig, voeg daarna de poedersuiker en vanilla extract toe. Blijk kloppen tot het allemaal is opgenomen.
  4. Als het bloemmengsel is afgekoeld, kan je het toevoegen aan het botermengsel. Klop het nog voor 5 minuten goed door. Zet het daarna in de koelkast en laat het een half uur afkoelen. Klaar voor gebruik!
Bereiding cake rol
  1. Mix de eieren tot ze schuimig en luchtig zijn, voeg daarna de suiker toe. Je bent ongeveer 10 minuten aan het mixen. Zeef daarna de bloem en maïzena, spatel dit voorzichtig door het ei/suiker mengsel. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort het het mengsel op. Sla met je bakplaat op het aanrecht om het mengsel netjes te verdelen over de hele plaat. Bak de cake voor ongeveer 15 minuten op 175 graden.
  2. Als de cake klaar is, stort de cake op een nieuw stuk bakpapier. Verwijder het meegebakken bakpapier.
  3. Begin met het oprollen van de cake, rol het nieuwe bakpapier hier mee in. Vouw de eindes op, net als een snoepje, en laat de cake afkoelen. (Zoals je ziet is het bij mij ook niet goed gegaan, maar gelukkig smaakte het wel goed!)
  4. Smelt in de tussentijd de chocolade au bain-marie.
  5. Nadat de cake is afgekoeld, rol hem weer uit en beginnen met het vullen van je cake. Start met de chocolade, gevolgd door de vanille crème en maak het af met frambozen. Rol het daarna weer op. Snij aan elke kant een stukje af om de cake netjes te maken.
  6. Maak het af met poedersuiker en de overige chocolade.

4 comments:

  1. Oehhh what a taste combination!
    It must taste delicious c: beetje
    jammer dat je cakeroll ietsiepietsie
    gebroken is.


    //REPLY: de kerstmarkt vond plaats
    in stadje Middelburg c:

    Xx http://icepandora.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Oh my! What a beauty! Chocolate, raspberry and vanilla sounds like the perfect combination. Thank you for sharing! :)

    ReplyDelete
  3. Ja helaas, volgende keer iets minder lang bakken denk ik ;]

    ReplyDelete